De Charge 5 brengt de meest geavanceerde functies van Fitbit van zijn Sense-smartwatch en verpakt ze in een radicaal gereviseerd apparaat, dat is een enorme visuele stap vooruit ten opzichte van de Charge 4.
De nieuwe Charge 5 van Fitbit is bedoeld om hun meest bekende wearable te nemen en deze vooruit te katapulteren met een vernieuwd AMOLED-scherm dat niet aanvoelt als een grafische rekenmachine die eerdere Fitbit Charge-eenheden hadden, terwijl ze nog steeds proberen de relatief lange batterijduur waar Fitbit-apparaten bekend om staan, aan te houden en te verbeteren.
En in veel opzichten slaagt het bedrijf hier ook echt in. Door de Charge 5 nu bijna twee weken te gebruiken, heb ik een vrij goed begrip waar het goed werkt en waar het (echt) worstelt. Sommige van de meest verwachte functies van Fitbit – de Dagelijkse gereedheidsscore en training / herstelsuggesties – zijn echter nog niet live. Het is niet duidelijk wanneer ze live zullen zijn, binnenkort. Dus we zullen die functies opzij zetten voor later testen – omdat het misschien wel de belangrijkste nieuwe functie is, niet alleen op de Charge 5, maar voor de hele Fitbit-reeks, zodra ze zijn uitgebracht.
In deze review behandel ik eerst alle nieuwigheid, gevolgd door basisgebruik – daarna atletisch gebruik in de sport. In deze review raad ik je ten zeerste aan om de secties over sportnauwkeurigheid te lezen. De Charge 5 maakt een aantal pijnlijke afwegingen die ik in meer dan tien jaar niet heb gezien bij het testen van draagbare apparaten. Voor sommige mensen doen deze afwegingen er misschien niet toe, hoewel ik zou beweren dat ze voor deze prijs absoluut zouden moeten.
Houd er ten slotte rekening mee dat Fitbit een medialener Charge 5 heeft gestuurd om te testen. Zoals gewoonlijk zal ik dat hier binnenkort aan hen teruggeven. Samen met het tweede toestel vielen ze af, nadat er problemen waren ontstaan met het eerste toestel. Ik ga erop uit om mijn eigen functies op te halen om de nieuwe functies te blijven testen zodra ze aankomen.
Wat is er nieuw
Hier is de samenvatting van nieuwe functies of wijzigingen die de Fitbit Charge 5 heeft gekregen:
Nieuw AMOLED kleuren touchscreen
Nieuw display is 2x helderder dan Charge 4-display
Een always-on display-modus toegevoegd (zowel voor dagelijks gebruik als voor alleen training)
Voegt dagelijkse gereedheidsscore toe (Fitbit Premium vereist, pas later dit jaar beschikbaar – niet om de pols)
Voegt aanbevelingen voor training en herstel toe op basis van dagelijkse gereedheidsscore (Fitbit Premium vereist, pas later dit jaar beschikbaar)
Voegt hoge en lage hartslagmeldingen toe (buiten trainingen)
Voegt EDA-meting (elektrodermale activiteit) toe voor het volgen van stress
Voegt ECG-sensoren/functionaliteit toe (niet beschikbaar tot later dit jaar)
Toevoegen AFIB-detectie, PDF-export voor artsen (niet beschikbaar bij lancering)
Levensduur van de batterij geclaimd op 7 dagen
Heeft nog steeds ingebouwde GPS-tracking
Heeft nog steeds alle gebruikelijke Fitbit-activiteitstracking (stappen / slaap / 24 × 7 HR / enz.)
Heeft nog steeds slaapscore, slaapfasen, slim wekalarm (en Premium-abonnement voegt meer diepte toe aan statistieken)
Prijs is €179 euro (inclusief 6 maanden lidmaatschap van Fitbit Premium)
10% dunner dan Charge 4
Natuurlijk dekken sommige van deze bovenstaande items niet volledig de omvang van de onderliggende kenmerken, bijvoorbeeld de Dagelijkse gereedheidsscore is een culminatie van meerdere kenmerken, waaronder het nemen van HRV-metingen. Helaas is die functie – samen met de functie voor aanbevelingen voor training / herstel, nog niet beschikbaar op de Charge 5. Evenmin is de ECG-functionaliteit. Al deze zijn “binnenkort beschikbaar”, maar Fitbit heeft geen exacte datum gedefinieerd. (Update: eigenlijk zegt Fitbit’s eigen app nu dat deze functies te verwachten zijn in “een update in de komende maanden”)
Nu zijn er met name ook functies die ontbreken in de Charge 5 die de Charge 4 had. Waaronder:
Geen Spotify-muziekbediening meer (voorheen kon je de Spotify-muziek van je telefoon bedienen)
Geen weer-app meer (je kon het weer in één oogopslag zien)
Geen begeleide ademhalings-/ontspanningssessies meer op het apparaat zelf (deze worden verplaatst naar de app)
Mijn gok is dat we deze op een gegeven moment zullen zien toegevoegd worden. De Charge 5 lijkt een meer afgeslankte versie te ondersteunen van de apps die Fitbit op hun horloges heeft (Versa/Sense), en dus vermoed ik dat deze, net als de andere functies hier, gewoon niet de snit hebben gemaakt voor de lancering.
Houd er ook rekening mee dat de Fitbit Charge 5 het bijhouden van snurken in je slaap (slaapapneu) niet zal registreren. Fitbit zegt dat de reden daarvoor is dat het een microfoon mist.
Op dit moment is de meeste nieuwigheid die je op de Charge 5 ziet meer hardware dan software. Het is duidelijk (uiteraard) dat Fitbit’s verschuiving van een onderliggend platform (en waarschijnlijk oudere codebase) naar een geheel nieuw platform moest gaan waardoor ze sommige functies moesten verwijderen en andere tot later moesten uitstellen. Historisch gezien heeft Fitbit een gemengd trackrecord bij het implementeren van beloofde functies. In de afgelopen 18 maanden zijn ze er echter behoorlijk goed in geworden om hun tijdschema’s te halen voor functies die de lanceringsdag niet hebben gehaald. Hopelijk blijft dat hier ook zo.
In de doos:
Fitbit heeft één versie van de Charge 5 – de verschillende speciale edities van de afgelopen jaren zijn er dus niet meer. Dat betekent dat iedereen contactloze betalingen krijgt, en zoals ik al snel zou ontdekken – iedereen krijgt een band die supergoed is.
In de doos vind je de Charge 5, met een extra langere riem en netsnoer. Zoals gebruikelijk is het Fitbit gelukt om weer een oplaadkabel te maken. Er is geen technologiebedrijf dat het leuk vindt om nieuwe oplaadkabels te maken dan Fitbit. Ik heb het gevoel dat er één persoon op het Fitbit-hoofdkwartier moet zijn die het hele jaar door probeert te komen met een iets andere oplaadkabel dan het voorgaande jaar.
Kijk, ik vraag hier niet om USB-C-connectiviteit of draadloos opladen. Ik vraag alleen of Fitbit erin slaagt om slechts één oplaadkabel langer dan een jaar te behouden. Elke oplaadkabel. Het maakt me niet eens uit welke – kies er gewoon een en bewaar hem. Als Samsung, Garmin, Apple, Polar, Suunto en alle anderen dezelfde kabel meer dan een half decennium per keer kunnen behouden, dan kan Fitbit dat ook voor meer dan 12 maanden. Ze hadden tenslotte letterlijk een dozijn verschillende opties om uit te kiezen.
In ieder geval – het goede nieuws: de band is zoveel beter dan de Charge 4. Werelden beter. Het voelt flexibeler aan, past beter en het materiaal is niet zo stijf. Het is geweldig. Merk echter op dat de Charge 4 banden zeer *NIET* uitwisselbaar zijn. In feite zijn de bevestigingssystemen direct omgekeerd op de Charge 5 in vergelijking met de Charge 4.
De basis:
Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, is het AMOLED-display van de Charge 5 een touchscreen. Alle interacties vinden plaats via dit touchscreen, behalve het vasthouden van de zijkanten voor bepaalde gezondheidsmetingen (zoals de EDA-scan en onderweg de ECG-mogelijkheden). Fitbit zegt dat dit nieuwe AMOLED-touchscreen 50% helderder is dan de vorige Charge 4 – en eerlijk gezegd denk ik dat dat waarschijnlijk een understatement is. De vorige Charge 4 was erg moeilijk om buiten te gebruiken in fel zonlicht, terwijl de Charge 5 op zonnige dagen belachelijk gemakkelijk te lezen is tijdens een training.
De aanraakgevoeligheid is over het algemeen redelijk goed. Zelfs met zweet op het scherm of waterdruppels van de regen, had ik geen grote problemen met het navigeren door de gebruikersinterface. Hoewel douchen problemen kan veroorzaken met touchscreen-apparaten, was het voor mij geen probleem op de Charge 5. Slechts één keer merkte ik dat de Charge 5 zelf door de menu’s navigeerde. En dat is eenvoudig op te lossen met een waterslot-optie als je dat wilt:
Het scherm heeft drie helderheidsniveaus die je kunt aanpassen als je wilt, evenals verschillende time-outopties. Standaard schakelt de Charge 5 het scherm uit als je er niet naar kijkt, en als jij je pols opheft, wordt het scherm ingeschakeld. Historisch gezien heb ik goede ervaringen van Fitbit-apparaten gehad in hoe snel het de polsverhoging herkent, maar de algoritmen / hardware van de Charge 5 is het beste wat Fitbit op dat gebied heeft gemaakt.
Het belangrijkste is echter dat als je de nieuwe always-on-modus van de Charge 5 gebruikt, het scherm de hele tijd aan blijft. Wanneer jij je pols neerlegt, wordt het scherm gedimd (maar is het nog steeds volledig leesbaar) en wanneer jij je pols opheft, wordt het aanzienlijk helderder. Deze modus verkort de levensduur van de batterij echter aanzienlijk tot een geclaimde 2 dagen, tegenover de geclaimde 7 dagen.
Er is ook een optie in de altijd-aan-weergavemodus om het scherm ‘s nachts tussen bepaalde uren uit te schakelen. Standaard is dat van 22:00 tot 06:00 uur. Tijdens die uren zal het werken zoals de normale modus, en het scherm uitschakelen om de batterij te sparen.
Nu, terug op het hoofdscherm, zie je je statistieken voor de dag. Je kunt erop tikken om belangrijke statistieken zoals stappen, calorieën, hartslag en actieve zone-minuten te doorlopen. Het toont een voortgangsbalk van die statistieken langs de zijkant.
Als je omhoog veegt, krijg je een dashboard met dezelfde statistieken: Blijf omhoog vegen en je doorloopt nog een paar statistieken, waaronder je resterende activiteit dat uur en vervolgens je hartslag:
Daarna heb je slaap en je slaapscore het verschijnt bijna onmiddellijk, op een paar keer na, toen duurde het best wel lang. Fitbit zegt dat dit komt omdat de slaapscore aan de cloudzijde wordt berekend en dus moet worden gesynchroniseerd met het apparaat – wat soms niet meteen gebeurt.
Daarna is SpO2. Dit toont je SpO2-waarde van de vorige nacht.
Na die statistiek volgt het totale aantal dagen dat je deze week hebt getraind. Geen van deze statistieken laat een diepere duik toe door ze op te nemen, helaas, iets dat vrijwel de norm is voor elke andere tracker op de markt.
Je kunt in plaats daarvan echter gegevens uit de Fitbit-app halen. En met de app kun je dieper in al deze statistieken duiken, kijkend naar historische gegevens en zo:
Bij slaapregistratie krijg je bijvoorbeeld slaapfasen, exacte tijden waarop je bent gaan slapen en meer. Merk op dat ik de geldigheid van deze slaapfasen niet kan vergelijken met andere gegevenspunten, dus ik weet niet of ze nauwkeurig zijn of niet. Ik zal echter zeggen dat de slaaptijden in alle gevallen correct waren. Verder nam het ook goed dutjes op en draagt het bij aan mijn totale slaap voor de dag.
Terug op het apparaat, als je naar rechts veegt, zie jij je smartphonemeldingen. Deze zijn van mijn iPhone, maar op mijn Fitbit kan ik hier niet op reageren, hoewel ik ze wel kan wissen.
Veeg opnieuw en je komt in het oefenmenu, dat ik in het volgende gedeelte zal behandelen.
Daarna heb je timers en alarmen die je kunt instellen. Veeg dan nog een laatste keer en je hebt de EDA Scan. EDA meet uw elektrodermale activiteit (een ander woord voor galvanische huidreactie). Dat voedt zich vervolgens met de onderdelen van het stressmanagementdashboard. In wezen meten ze de microveranderingen in elektrische weerstand van de huid op basis van zaken als zweet. Deze gegevens worden vervolgens gecombineerd met andere factoren, zoals hartslag of bloeddruk. Er zijn verschillende tijdsduren waarin je het kunt uitvoeren, maar Fitbit gebruikt standaard een scan van 3 minuten wanneer je het opent:
Je houdt beide kanten van de Charge 5 vast en dan begint de afteltimer. Dit soort tests zijn mijn favoriet, omdat ik daar gewoon moet zitten en niets moet doen. Nou, technisch gezien zal het je vertellen om “gewoon te ademen” – ik denk dat voor het geval je eraan dacht om niet te ademen of zoiets.
Als het klaar is, trilt het en dan vertel je het hoe gestrest je bent:
Tegelijkertijd laat het je zien hoeveel EDA-reacties het heeft gekregen. Dit getal lijkt voor mij altijd 23-24 te zijn, maar blijkbaar is een lager getal het beste. Het toont ook uw begin- en eindhartslag. Op de een of andere manier nam mijn eindhartslag altijd toe, wat een beetje vreemd is (zoals in bijna elke andere doe-niets-test, zal het afnemen).
In ieder geval kun je de app vervolgens openen om naar je grotere foto van stressmanagement te kijken:
De stressmanagementscore (1-100) bestaat uit drie componenten, waarvan ik merkte dat het een jaar geleden met de Sense & Versa iets veranderde:
Responsiviteit (maximaal 30 punten): dit komt van alle sensorgegevens, inclusief hartslagvariabiliteit (HRV) gegevens, HR-gegevens in rust (en twee daarop gebaseerde statistieken) en vervolgens de huid-EDA-gegevens van de EDA-scan.
Inspanning (tot 40 punten): dit kijkt naar dagelijkse stappen, wekelijkse activiteitsnormen en vermoeidheidsscore.
Slaappatronen (maximaal 30 punten): Dit kijkt naar REM en diepe slaap van de avond ervoor, slaapschuld in de loop van de tijd en rusteloosheid tijdens de nacht.
Dus uiteindelijk is het ‘Responsiviteit’-gedeelte van de partituur het stuk dat afkomstig is van de EDA-scan die je zojuist hebt gemaakt. Terwijl alle andere gegevens eigenlijk van dingen buiten de EDA-scan komen. Dit is een beetje raar dat dit allemaal onder een Stress Management-score wordt gerold, terwijl slechts één onderdeel eigenlijk theoretisch stress is, en de andere zijn inspanning en slaap. Ik vermoed in sommige opzichten dat de Dagelijkse gereedheidsscore dat probeert te verzachten – zodra het is vrijgegeven. Maar dat betekent uiteindelijk dat je drie scores moet balanceren:
Stressmanagementscore
Slaapscore
Dagelijkse gereedheidsscore
Sommige van deze scores, zoals de Dagelijkse gereedheidsscore, zijn alleen beschikbaar voor betalende Fitbit-abonnees.
Verder krijg je vanuit de app veel gegevens over andere statistieken, zoals hartslag in rust, ademhalingsfrequentie, hartslagvariabiliteit, SpO2 en huidtemperatuur. Gratis gebruikers zien echter slechts tot 7 dagen aan gegevens over sommige van deze statistieken. Terwijl betaalde abonnees langere historische gegevens krijgen.
Voor het grootste deel kwamen gegevens zoals rusthartslag en ademhalingsfrequentie goed overeen met gegevens die ik heb van een Garmin een apparaat dat ik dagelijks/nachtelijk draag. Gegevens zoals Ademhalingsfrequentie/SpO2/Huidtemperatuur worden allemaal ‘s nachts opgenomen terwijl je slaapt, in plaats van overdag.
En bijna al deze gegevens zijn afgeleid van de optische hartslagsensor (HR) aan de achterkant:
Die optische HR-sensor heeft een groen lampje dat brandt voor normale hartslagmetingen en een rood lampje dat gaat branden voor SpO2-metingen. Van buitenaf lijkt dit exact dezelfde sensor te zijn die in de Charge 4 zit. Maar zoals je zult zien in het gedeelte over nauwkeurigheid, heb ik daar mijn twijfels over. Je kunt echter dramatisch verschillende resultaten krijgen op dezelfde sensor als een bedrijf varieert hoeveel stroom ze aan de sensor leveren, evenals het ontwerp van de behuizing eromheen. Door bijvoorbeeld het vermogen naar de sensor te verlagen, sparen ze de batterij voor een helderder scherm, maar meestal gaat dit ten koste van de nauwkeurigheid van de training.
Over het ontwerp van de behuizing gesproken, ten slotte, de band zelf. Dit is inwisselbaar. Zoals opgemerkt is de originele/voorraadband geweldig, maar je kunt ook andere banden van Fitbit gebruiken. Je drukt gewoon op het kleine knopje/lipje en de band springt eruit. Het is onmogelijk om eruit te springen tijdens het dragen, omdat de vergrendeling van binnenuit de riem moet worden losgemaakt.
Fitbit maakt natuurlijk andere bandjes en ik heb de sportband ook uitgeprobeerd.
Het was leuk, en een kleine upgrade van de reguliere band.
Sport en Workout tracking:
De Charge 5 heeft vrijwel dezelfde functies als de Charge 4 op het gebied van sport- en fitnesstracking. Het was grotendeels een verplaatsing van het ene apparaat naar het andere, in plaats van een toename van functies (of verlies van functies). Het belangrijkste aspect van de Charge 5 vanuit een sport- en fitnessaspect is echter dat je het display/scherm op een zonnige dag echt duidelijk kunt zien. Voorheen was dat bij de Charge 4 best lastig.
Om te beginnen veeg je naar het trainingsmenu. Hier kun je kiezen welk sportprofiel je wilt gebruiken. Met de Charge 5 kunnen maximaal 6 sportprofielen tegelijk op het apparaat, hoewel je die profielen vanuit de app kunt wijzigen. Eerlijk gezegd, is het met niet super duidelijk waarom het moest worden beperkt tot zes. Andere bedrijven ondersteunen meer dan 15-20 profielen op het apparaat zelf (en dan wijzig/voeg je meer toe in de app). Het is duidelijk dat er een balans is tussen navigatiegemak in het menu en veel profielen, maar ik zou denken dat ergens in het bereik van 10-15 hier prima zou zijn.
Je kunt in het snelmenu voor oefeningen in de app zien welke momenteel zijn ingesteld op mijn horloge en welke ik kan toevoegen:
Net als bij de Charge 4 kun je de gegevenspagina’s op geen van deze sportprofielen aanpassen. De enige aanpassing die sommige sportprofielen toestaan, is het al dan niet inschakelen van automatische ronden, en zo ja, hoe die ronde precies plaatsvindt:
Nadat je een sportprofiel hebt geselecteerd op de Charge 5, kun je ervoor kiezen om een doel toe te voegen. Je keuzes daar zijn Zone Minuten, Afstand, Tijd en Calorieën. Naarmate je de activiteit voltooit, wordt je voortgang in de richting van dat doel weergegeven.
De andere trainingsgerelateerde opties, die vanaf het apparaat kunnen worden geschakeld, zijn onder meer:
Hartslagzonemeldingen: je ontvangt een melding wanneer je van de ene zone (bijv. Vetverbranding) naar de volgende gaat (bijv. Cardio)
GPS: eenvoudig aan of uit (je kunt ook wisselen welke GPS-bron je wilt gebruiken in de hoofdinstellingen: automatisch, telefoon of ingebouwd)
Auto Pause: wel of niet de opname pauzeren wanneer je stopt
Run Detect: dit detecteert wanneer je aan het hardlopen bent en biedt aan om een activiteit te starten
Always-On Display: Hiermee wordt het always-on-display voor alleen die sportmodus ingeschakeld en keert na de training terug naar de normale instellingen
Met al die instellingen wachten we op GPS en beginnen we aan onze run. In mijn geval heb ik de Charge 5 ingesteld om de ingebouwde GPS te gebruiken in plaats van mijn telefoon. Het zal standaard je telefoon gebruiken als die binnen bereik is (verbonden via Bluetooth). Houd er rekening mee dat het de GPS-status boven aan het scherm toont, dus je moet ervoor zorgen dat het volledig is verbonden. Fitbit raadt ook aan om na de eerste verbinding nog 30 seconden te wachten om een sterke vergrendeling te bevestigen.
Als je eenmaal op pad bent, wordt je afstand (en GPS-status) bovenaan weergegeven, gevolgd door een veranderlijke middelste statistiek en vervolgens je totale tijd onderaan:
Als je op het midden van het scherm tikt, wordt die middelste statistiek door verschillende gegevenspunten herhaald, waaronder: hartslag (met zone), tempo (huidig), gemiddeld tempo, activiteitstijd, tijd van de dag, stappen (in activiteit), afstand , Actieve Zone Minuten en Calorieën. Bij andere trainingstypes zullen de gegevensvelden enigszins variëren.
Als je een auto-lap-instelling hebt, zoemt het elke keer dat de auto-lap wordt geactiveerd. In dit geval gebruikt de standaard afstand, en aangezien ik ben ingesteld op kilometer, krijg ik elke kilometer ronden.
Een van de statistieken die je tijdens de Charge 5 (inclusief de vorige Charge 4) ziet, zijn Active Zone-minuten, gebaseerd op hartslagzones.
In wezen is dit gedeeltelijk een rebranding van het doel van 150 minuten lichaamsbeweging per week van de American Heart Association en de Wereldgezondheidsorganisatie. Andere wearables doen dit al lang op basis van hetzelfde doel van 150 minuten. Deze Active Zone minuten zijn gebaseerd op een combinatie van leeftijd en hartslag, waarbij je in hogere (pijnlijkere) zones meer minuutpunten krijgt dan in lagere zones. Het is alsof je frequent flyer miles verdient, waarbij duurdere tickets meer miles krijgen. Hier is een voorbeeldgrafiek van die ondersteuningspagina waarin wordt uitgelegd hoe het werkt:
Ik denk niet dat het een slecht concept is, en dat gaat meteen over in het volgende deel, namelijk de definities van de hartslagzone. Je zult deze zones op verschillende plaatsen op het apparaat zien, meestal naast dat driedubbele pijl-omhoog-pictogram dat je in de bovenstaande tabel ziet (wat betekent dat actieve zones). Tijdens een training ontvang je bijvoorbeeld elke keer dat je van zone verandert een melding. Je kunt de boven- en ondergrenzen van de meer intense zones licht aanpassen in de instellingen van de app (tik op je profielfoto in de app, dan op ‘Activiteit en welzijn’, dan Hartinstellingen en dan Hartrat-zones):
Als je tijdens een training tussen verschillende intensiteiten wisselt, ontvang je een melding met de nieuwe zonenaam. Ik heb gemerkt dat deze enigszins kieskeurig kunnen zijn om weg te gaan. Met andere woorden, de meldingen blijven te lang op het scherm staan en verdwijnen niet altijd meteen als ik erop tik.
Deze zones zie je in ieder geval achteraf ook binnen de Fitbit-app op GPS-tracks, evenals op de overzichtspagina voor de actieve zone minuten:
Daarover gesproken, na voltooiing van je training krijg je een klein overzichtsscherm op de Charge 5 zelf:
Maar de meeste gegevens komen achteraf uit de app. Deze trainingen kunnen ook worden gesynchroniseerd met platforms zoals Strava, en zo heb ik de mijne geconfigureerd. Hier is een overzicht van de samenvattingsdetails van één training:
Vanuit een batterijstandpunt met ingebouwde GPS, lijk ik te zweven in het bereik van 15-18% / uur (met altijd aan uit), wat een beetje beter is dan ik zag met de Charge 4. Ik heb het niet gevolgd elke afzonderlijke training echter, noch de verschillen tussen altijd-aan en niet-altijd-aan in termen van exacte brandsnelheden. Ik vermoed dat als je je zorgen maakt of dit apparaat het wel of niet zal volhouden voor een langere training (bijvoorbeeld 3-5 uur), dan is dit eerlijk gezegd waarschijnlijk niet het juiste apparaat voor jou.
Over zorgen gesproken, laten we overschakelen naar nauwkeurigheid. Want dat gaat hand in hand met sport en fitness. Immers, zodra Fitbit de gereedheidsscore en aanbevelingen voor training/herstel in de komende paar maanden uitrolt, als de hartslag en andere statistieken niet nauwkeurig zijn, zullen die aanbevelingen ook uit zijn (in sommige gevallen aanzienlijk).
Nauwkeurigheid GPS en hartslag:
Normaal gesproken zou ik dit gedeelte beginnen over hoe ik test op nauwkeurigheid. Maar deze keer gaan we het anders doen. Niet het testen, maar het uitleggen. Ik heb hier getest zoals ik voor elk ander apparaat heb gedaan.
Simpel gezegd – de Fitbit Charge 5 vertoont trainingsproblemen die ik in meer dan een decennium van wearables-tests niet heb gezien. Hoewel het apparaat ingebouwde GPS en een ingebouwde optische hartslagsensor bevat, lijkt het niet in staat om nauwkeurige gegevens uit beide componenten tegelijk te halen. Je moet kiezen tussen nauwkeurige GPS-gegevens of nauwkeurige hartslaggegevens.
Hoe kies je? Door de band los te maken. Als de band te strak zit, verliest de GPS het signaal (voor de duur van de training) – hoewel de nauwkeurigheid van de hartslag soms redelijk is. Als de band te los zit, verliest je de nauwkeurigheid van de hartslag, maar GPS blijft prima vergrendeld.
Nee, ik maak geen grapje.
Er waren laat telefonische vergaderingen vol met Fitbit-ingenieurs en -medewerkers om dit probleem te bespreken, en uiteindelijk lijkt dit te zijn hoe het apparaat is ontworpen,. De GPS-chipset bevindt zich onder het display, naar de onderkant van het apparaat. Dat op zich is tenslotte prima en normaal – het is de antenne die ertoe doet. Zoals bij de meeste wearables tegenwoordig, maakt de antenne deel uit van de behuizing. Als je de band strakker maakt, verliest de Charge 5 zijn zicht op de lucht en valt de GPS weg.
In plaats daarvan raadt Fitbit aan om de Charge 5 zo los te dragen dat je een volle vinger onder het apparaat tussen je pols en de Charge 5 kunt schuiven. Natuurlijk, tot verrassing van niemand – als je dat doet, wordt de nauwkeurigheid van de hartslag een niet-starter. Geen enkel bedrijf, inclusief Fitbit zelf, heeft ooit aanbevolen een apparaat los te dragen. Sterker nog, zelfs Fitbit’s eigen Charge 5 reviewer’s gids zegt nog steeds dat je hem nauwsluitend moet dragen.
Sterker nog – Fitbit was eigenlijk het eerste bedrijf dat jaren geleden aanscherpingsinstructies in hun mediakits en handleidingen voor recensenten opnam, een poging om recensenten de nauwkeurigheidstests niet te laten verknoeien.
Ik heb op dit moment bootladingen met gegevens. Ik heb zelfs runs gehad waarbij ik naar buiten ging en de run heb onderverdeeld in het proberen van verschillende niveaus van banddichtheid om theorieën te valideren – het exacte punt op de band vinden waar GPS verloren gaat. De beste manier om dit te illustreren is echter een enkele run die ik twee dagen geleden heb gedaan.
Wat betreft andere runs, hier is er een van gisteren – de band deed het aanvankelijk goed op deze strakkere setting. Toen, ongeveer 8-10 minuten na de training, verloor het de verbinding. Het heeft het nooit meer gevonden:
Je kunt de daadwerkelijke route van de andere apparaten zien, en zelfs als je gigantische open weiden langzaam oversteekt, vond het de GPS niet meer.
En eentje van een paar uur geleden, dit keer met de sportband en om de andere pols. Zodra ik de band strakker maakte om een goede hartslag te krijgen, ging GPS het raam uit. Hij hield het ongeveer 30 seconden vast en verloor het vervolgens voor de rest van de run.
En natuurlijk was het patroon tijdens deze run hetzelfde als bij andere – hartslag met lossere bandinstellingen was slecht / reageerde niet, maar GPS was prima. Zodra ik de band strakker maakte, was de HR-vergrendeling geweldig – en de GPS verdween.
Nu is er een middenweg als je helemaal geen intensiteit toepast. Deze run was bijvoorbeeld meestal een stabiele toestand, en in dit geval was het prima, zolang ik de intensiteit niet verhoogde of verlaagde, anders zou je zien dat het bijna elke keer de plot zou verliezen. Maar dit is de * ENKELVOUDIGE * training in bijna dagelijkse runs van de afgelopen bijna twee weken die heeft geresulteerd in iets semi-begaanbaar.
Let wel, als we de GPS helemaal aan de kant zouden zetten – en kijkend naar de hartslag, kan ik, als het goed is, goede resultaten behalen voor de meeste dingen die geen sprints/intervallen van minder dan 1 minuut met zich meebrengen. Zoals bijvoorbeeld mijn Peloton workout van gisteren met redelijk hoge intensiteiten:
Natuurlijk is indoor cycling misschien wel het makkelijkkst voor optische hartslagsensoren om correct te vergrendelen. Je hoeft niet met je voeten op de stoep te bonzen om het signaal af te leiden (cadansvergrendeling is een veelvoorkomend probleem bij hardlopen, ook voor de Charge 5).
En ik begrijp zeker dat bedrijven met een kleiner apparaat moeite zullen hebben om een nauwkeurigere hartslag te hebben bij alle activiteiten. Sommige bedrijven verminderen dit door connectiviteit met externe hartslagsensoren toe te staan (Fitbit niet). Maar eigenlijk is dat niet echt waar mijn belangrijkste probleem is. Zoals te zien is, kan ik, als ik de band voldoende aanspan, meestal goede resultaten krijgen voor alles behalve de moeilijkste/kortste intervallen.
Het is het feit dat wanneer ik het bandje vaster maak, ik gewoon de GPS helemaal kwijtraak, dat is mijn grootste zorg. Vooral omdat het je over het algemeen niet waarschuwt wanneer het GPS verliest – dus het is niet iets waar je achter komt tot je terugkomt na je training. En in feite waren er talloze gevallen waarin het zei dat het GPS-vergrendeling had tijdens een trainingsgedeelte (omdat ik constant aan het controleren was), om dat later helemaal niet te hebben uitgezet.
Uiteindelijk, als je op zoek bent naar nauwkeurigheid, is dit waarschijnlijk niet de tracker voor jou.
Samengevat:
Voor dagelijks gebruik slaagt de Fitbit Charge 5 erin om alle beste aspecten van de Charge-serie te gebruiken en een briljant scherm toe te passen, met een eenvoudig te gebruiken interface – allemaal aangedreven door de gebruikelijke Fitbit-app / cloudplatform dat mensen hebben meer dan een decennium gebruikt. Hoewel de levensduur van de batterij niet zo goed lijkt als in het verleden, is deze waarschijnlijk goed genoeg voor de meeste mensen.
\Helaas, hoewel het geweldig werkt als dagelijkse tracker, valt het tegen voor het volgen van trainingen. Een keuze moeten maken tussen functionele GPS en functionele hartslag lijkt geen typisch voorbehoud waar gebruikers mee te maken zouden moeten hebben bij het kopen van de duurste activity tracking-band op de markt. Gebruikers hoeven ook niet te prutsen om het *precies juiste* gat op hun band te vinden, zodat GPS niet uitvalt. Natuurlijk begrijp ik de moeilijkheden bij het vinden van een super nauwkeurige hartslag in een apparaat van dit formaat. Maar ik kan niet bevatten dat het simpelweg aanspannen van een band ervoor zorgt dat GPS uitvalt.
En uiteindelijk denk ik dat Fitbit weet dat dit een probleem is. Op geen enkel moment tijdens telefonische vergaderingen heeft Fitbit een grote verrassing geuit over het verlies van GPS. In plaats daarvan ging het altijd om mitigatie (blijf de band losmaken). Een tweede apparaat dat Fitbit stuurde, leverde identieke resultaten op. Net als hun suggesties om de sportband te proberen, samen met verschillende resultaten. Uiteindelijk was het patroon herhaalbaar bij elke buitenactiviteit: kies tussen GPS of hartslag.
Natuurlijk, als je altijd met je telefoon rent / rijdt / wandelt / enz., Dan verdwijnt het GPS-probleem grotendeels (omdat het in plaats daarvan de GPS van je telefoon gebruikt). En in dat geval kun je de riem eenvoudig strakker maken volgens Fitbit’s eigen aanbevelingen, en dit zal resulteren in meestal OK hartslagresultaten. Hetzelfde geldt als je van plan bent het apparaat te gebruiken voor indoortrainingen, zoals in een sportschool – waar GPS er niet toe doet.
Toch is het moeilijk om de belangrijke problemen met het GPS-signaal hier te verzoenen met een bedrijf dat over het algemeen solide producten uitbrengt.
Hopelijk vond je deze recensie nuttig. Aan het eind van de dag ben ik een sportieveling, net als jij, die op zoek is naar het meest mogelijke detail bij een nieuwe aankoop – dus deze recensie is geschreven vanuit het standpunt van hoe het apparaat is gebruikt.
Als je op zoek bent naar de Fitbit Charge 5 of andere accessoires, overweeg dan om de gelieerde links te gebruiken hier op de pagina en de website!
Zoals verwacht, heeft Fitbit het ontwerp van de Charge 5 volledig herzien – in navolging van de nieuwe Fitbit Luxe die eerder in 2021 werd gelanceerd.
Er is een roestvrijstalen behuizing met een levendig AMOLED-display, die onze belangrijkste klacht over het uiterlijk van de Charge 4 oplost. We vonden dat het vage, monochrome display niet in de pas liep met rivaliserende bands van Xiaomi en Samsung, en een premium gevoel mist.
De schermgrootte van de Charge 5 is 11% groter dan die van de Charge 4 en het apparaat zelf is 1 mm langer maar meer dan 1 mm dunner.
Charge 5 schermgrootte: 0,86 “X 0,58” (21,93 mm x 14,75 mm)
Schermresolutie is 326 PPI (pixels per vierkante inch)
Bandmaten: past om polsen van 130-170 mm of 170-210 mm
Het scherm heeft een always-on-display, dus er zal geen saai zwart gebied om de pols aanwezig zijn. En het behoudt de batterijduur van 7 dagen van de Charge 4, volgens Fitbit, hoewel het gebruik van het always-on-display dat zal verkorten.
Het komt standaard in platina (zilver), goud en zwart – dus de Charge 5 heeft een unisex-gevoel dat minder duidelijk was op de Luxe. Er is ook een groot aantal bandopties.
Het Charge-assortiment heeft altijd de meest geavanceerde functies van het Fitbit-assortiment laten zien, maar is sinds de lancering in 2020 achtergebleven bij het Fitbit Sense-gezondheidshorloge.
Maar Fitbit heeft ons verrast door alle topfuncties uit zijn vlaggenschipreeks toe te voegen en deze in de nieuwe fitnesstracker te plaatsen.
Dat betekent dat er een ECG-sensor is voor het detecteren van abnormale hartslagritmes, die een PDF-grafiek van je hartslag zal produceren die aan je arts kan worden getoond. De ECG-functie is niet beschikbaar bij de lancering, naar deze zal volgens Fitbit kort daarna zal wel arriveren.
De elektrodermale activiteitssensor (EDA) komt ook over, die stressreacties van zweet op je handpalm kan detecteren – en werkt naast de stressmanagementscore die over het Fitbit-assortiment is uitgerold.
Dat komt bovenop de GPS-, huidtemperatuur- en SpO2-sensoren op de Charge 4.
De Charge 5 behoudt ook 20 trainingsprofielen, automatische detectie van inspanning en alle geavanceerde slaapdetectie, hoge/lage hartslagmeldingen die je van een Fitbit-apparaat mag verwachten.
En de veranderingen zijn niet alleen hardwaregerelateerd. Met de Fitbit Charge 5 komt de Dagelijkse gereedheidsscore, die zal worden uitgerold over Fitbit-apparaten in het Dashboard.
Deze nieuwe score laat zien hoe klaar je bent om te trainen en is bedoeld voor diegenen die zichzelf willen pushen.
Net als de stressmanagement- en slaapscores, is de dagelijkse gereedheidsscore opgebouwd uit drie gegevenspunten: activiteit/inspanning, slaapduur en -kwaliteit, en hartslagvariabiliteit (HRV) die wordt gecontroleerd tijdens diepe slaap. Er wordt een persoonlijke baseline gecreëerd, die verandert naarmate je fitter wordt.
Op basis van deze score stelt de Charge 5 voor wanneer en met welke intensiteit moet worden getraind.
Het biedt gepersonaliseerde aanbevolen trainingen uit de bibliotheek binnen Fitbit Premium, wat een longverbrandende HIIT-les kan zijn wanneer je lichaam is voorbereid en klaar om te gaan, of actief herstel of zelfs mindfulness.
Fitbit Charge 5 – releasedatum en prijs
De Fitbit Charge 5 is met al deze toevoegingen in prijs gestegen, van € 149 naar €179. Het zal vanaf vandaag beschikbaar zijn voor pre-order en zal volgens Fitbit “dit najaar” 2021 (oktober) worden verzonden.
SAMENGEVAT: Fitbit’s nieuwste tracker, de Charge 5, is verrassend volledig uitgerust en bevat veel van de mogelijkheden van duurdere apparaten. Dezelfde ECG- en EDA-functies die de Fitbit Sense onderscheiden van de andere horloges en trackers van het bedrijf, zijn opgenomen in de nieuwe Charge 5. Beide apparaten hebben een helder en kleurrijk display met een optie om het scherm in de altijd-aan-modus te zetten.
Als je nog twijfelt welke Charge je wilt kopen kun je ook onderstaande vergelijken tabel bekijken. Je ziet in een oogopslag wat de één wel heeft en de ander niet.