Fitbit SpO2 bloed zuurstofmeter
SpO2-monitoring (zuurstofgehalte in je bloed meten) is momenteel hot omdat het een mogelijke indicator is van onderliggende gezondheidsproblemen. Het kan je niet diagnosticeren met bloedoxygenatieproblemen, maar het kan je aanmoedigen om medisch advies in te winnen wanneer ademhaling moeilijkheden slaapstoornissen of andere aandoeningen veroorzaken.
Fitbit heeft de SpO2 bloed zuurstof bewaking ingeschakeld op de Fitbit Charge 4, Fitbit Charge 5, Fitbit Inspire 3, Fitbit Ionic, Fitbit Luxe, Fitbit Sense-serie en Fitbit Versa-serie apparaten.
Hieronder zie je de Fitbit Modellen die geschikt zijn om bloed zuurstof te meten:
- Fitbit Charge 4
- Fitbit Charge 5
- Fitbit Inspire 3
- Fitbit Luxe
- Fitbit Sense
- Fitbit Sense 2
- Fitbit Versa 3
- Fitbit Versa 4
SpO2 meten
Het meten van zuurstofgehalte in je bloed begint met het installeren van de SpO2 wijzerplaat op je Fitbit. Dat kan worden gedaan via de Fitbit-app en eenmaal ingesteld, kan de gebruiker zijn gezondheidsstatistieken volgen op zijn smartwatch-apparaat.
Wanneer de wijzerplaat van de SpO2 Signature is geïnstalleerd, meet je Fitbit-apparaat je SpO2-niveaus terwijl je slaapt met behulp van rode en infraroodsensoren aan de achterkant van het apparaat. De sensoren schijnen rood en infrarood licht op je huid en bloedvaten en gebruiken het gereflecteerde licht dat terugkaatst om te schatten hoeveel zuurstof er in je bloed zit:
- Rijk zuurstofrijk bloed reflecteert meer rood licht dan infrarood licht.
- Slecht zuurstofrijk bloed reflecteert meer infrarood licht dan rood licht.
Houd er rekening mee dat de rode en infraroodsensoren mogelijk blijven knipperen gedurende ongeveer 30 minuten nadat je wakker bent geworden.
Veelgestelde vragen
De zuurstofverzadiging in je bloed (SpO2) is het percentage van je bloed dat verzadigd is met of zuurstof bevat. Het zuurstofgehalte in je bloed blijft relatief constant, zelfs tijdens inspanning en slaap. Met een Fitbit kun je deze waarden meten.
Onderstaande Fitbit’s zijn geschikt voor het meten van zuurstofgehalte in je bloed:
Wanneer de wijzerplaat van de SpO2 Signature wijzerplaat is geïnstalleerd, meet je Fitbit-apparaat je SpO2-niveaus terwijl je slaapt met behulp van rode en infraroodsensoren aan de achterkant van het apparaat. De sensoren schijnen rood en infrarood licht op uw huid en bloedvaten en gebruiken het gereflecteerde licht dat terugkaatst om te schatten hoeveel zuurstof er in je bloed zit:
- Rijk zuurstofrijk bloed reflecteert meer rood licht dan infrarood licht.
- Slecht zuurstofrijk bloed reflecteert meer infrarood licht dan rood licht.
Houd er rekening mee dat de rode en infraroodsensoren mogelijk blijven knipperen gedurende ongeveer 30 minuten nadat u wakker bent geworden.
Onderstaande Fitbit’s zijn geschikt voor het meten van zuurstofgehalte in je bloed:
De SpO2-waarden variëren van nature, en de SpO2 ‘s nachts is gewoonlijk lager dan de SpO2 overdag, omdat je ademhalingssnelheid gewoonlijk langzamer is tijdens de slaap. Over het algemeen zijn de SpO2-waarden tijdens de slaap doorgaans meer dan 90%. De weergegeven SpO2-waarden zijn een schatting en kunnen in het algemeen worden beïnvloed door je activiteit, hoogte en algehele gezondheid.
Onderstaande Fitbit’s zijn geschikt voor het meten van zuurstofgehalte in je bloed:
Installeer de SpO2 Signature-wijzerplaat op de Fitbit:
- Met je Fitbit-apparaat in de buurt, tik je in de Fitbit-app op het tabblad Vandaag> je profielfoto> je apparaatafbeelding.
- Tik op Wijzerplaten> Alle klokken.Tik op het vergrootglaspictogram en zoek naar “SpO2-handtekening”.
- Tik in de resultaten op de wijzerplaat van SpO2-handtekening> Selecteren> Installeren.
Als je problemen ondervindt bij het toevoegen van de SpO2 Signature-wijzerplaat aan je Fitbit-apparaat, zorg er dan voor dat je je horloge bijwerkt om de nieuwste versie van Fitbit OS uit te voeren.
- Draag je Fitbit-apparaat naar bed en synchroniseer het ‘s ochtends.
- Controleer je wijzerplaat om je gemiddelde SpO2-niveau te zien, evenals het bereik van gedetecteerde waarden.
Het kan ongeveer een uur duren voordat je SpO2-waarden op de wijzerplaat verschijnen nadat je je apparaat hebt gesynchroniseerd. De wijzerplaat toont gegevens voor je meest recente slaapsessie. Als je slaapsessie is opgesplitst in 2 afzonderlijke logboeken of als je een lang dutje doet, wordt de wijzerplaat bijgewerkt om gegevens weer te geven voor de meest recente slaapsessie nadat je apparaat is gesynchroniseerd met de Fitbit-app.
Mogelijk ziet je een SpO2-waarde die lager lijkt dan verwacht. Dit kan komen door:
- Je armpositie en beweging
- De positie en pasvorm van je Fitbit-apparaat
- Beperkte bloedstroom naar het huidoppervlak
- Verschillen in anatomische lichaamsstructuren kunnen ook van invloed zijn op de nauwkeurigheid van de sensoren van je Fitbit-apparaat.
Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het vermogen van je lichaam om het zuurstofgehalte in het bloed op peil te houden. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de volgende:
- Er moet voldoende zuurstof aanwezig zijn in de lucht die je inademt.
- Je longen moeten zuurstof kunnen inademen en kooldioxide kunnen uitademen.
- Je bloedbaan moet zuurstof door je lichaam kunnen transporteren.
Een probleem met een van deze factoren kan van invloed zijn op uw SpO2-waarden. Op grote hoogte is de lucht bijvoorbeeld minder dicht en bevat daarom minder zuurstof. Als je lage SpO2-waarden ervaart terwijl jij je op grote hoogte bevindt, kun je overwegen om naar een lagere hoogte af te dalen.
Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook van invloed zijn op het vermogen van het lichaam om zuurstof op te nemen. Deze factoren kunnen worden verergerd onder meer extreme omstandigheden, zoals tijdens intensieve training.
Je mag de SpO2-meting op je Fitbit-apparaat niet voor medische doeleinden gebruiken of erop vertrouwen. Als je je zorgen maakt over je gezondheid, dien je je zorgverlener te raadplegen.
Geschatte zuurstof variatie grafiek uitgelegd
In tegenstelling tot sommige apparaten die je een nummer geven voor je zuurstofniveau in het bloed laat Fitbit je een verstrekte grafiek zie met een “schatting is van de variabiliteit van zuurstofniveaus in de bloedbaan”.
De bovenstaande schermafbeelding laat zien hoe de grafiek eruit zal zien – en van wat we kunnen zien, wordt bloedzuurstof door de sensor tijdens de slaap gecontroleerd – en variaties die een probleem met slaapapneu kunnen weergeven, worden in de grafiek gemarkeerd. De Fitbit grafiek toont een metriek die correleert met de gemiddelde variabiliteit van je zuurstofgehalte in het bloed.
Laten we zeggen dat persoon A een zuurstofniveau heeft van 96% +/- 1% en persoon B heeft een zuurstofniveau van 95% +/- 4% gedurende de nacht, dan heeft persoon B een hogere “geschatte zuurstofvariatie” gedurende de nacht. Dit wordt elke minuut berekend tijdens het slapen.
Kan Fitbit slaapapneu meten?
Fitbit mag (nog) niet zeggen dat SpO2 meting kan worden gebruikt om te correleren met een officiële slaapapneu-status. Daarom is er momenteel ook geen waarschuwing in het apparaat of de app. Dus hoewel een groot niveau van variatie in bloedzuurstof slaapapneu KAN betekenen, mag Fitbit niet letterlijk zeggen en of beweren dat er sprake is van slaapapneu.
Het zien van frequente grote variaties is een aanwijzing dat je mogelijk ademhalingsstoornissen ervaart tijdens de slaap – iets waarover je misschien met je arts over wilt praten, vooral als je symptomen ervaart zoals overmatige vermoeidheid, luid snurken of hijgen tijdens de slaap. Houd er rekening mee dat hoe je je Fitbit zuurstofmeter apparaat draagt ook van invloed kan zijn op deze gegevens.
Er zijn veel kanttekeningen hier, daarom noemt Fitbit het ook een “geschatte” waarde.
Het is zo dat Fitbit het niet meer wilde wachten op goedkeuring van de FDA in het kielzog van concurrenten die soortgelijke functies op de polsen van consumenten krijgen. Zo heeft Garmin ook zijn eigen zuurstofmeter horloges met pulse ox-sensoren, geïntroduceerd in een groot deel van zijn assortiment, waarbij de Fenix 6X, Fenix 5X, Vivoactive 4 en Forerunner 245 / Forerunner 645 / Forerunner 945 allemaal maken ze gebruik va een SpO2-sensor / Pulse Ox (Pulse Oximeter).
Dus voor nu kun je de gegevens controleren en je eigen conclusies trekken.
Natuurlijk gaat het meten van zuurstof in het bloed niet alleen over slaapapneu. Slaapapneu is een veel voorkomende oorzaak van variatie in zuurstofniveau, maar slapen op hoogte kan ook de variabiliteit vergroten. Het is waarschijnlijk dat sommige soorten hartfalen ook geassocieerd zijn met variatie in zuurstofniveau, zoals bijvoorbeeld Cheyne-stokesademhaling.
SpO2 Fitbit apparaten
Fitbit heeft SpO2-sensoren in een groot aantal van zijn wearables ingebouwd, dus als je een Charge 3, Ionic of een Versa (1), Versa 2 of een Versa Lite smartwatch hebt of een van de nieuwe modellen zoals de Fitbit Charge 4 activity tracker, Fitbit Sense en de Versa 3 smartwatch, ben je klaar om je zuurstofgehalte in je bloed te meten.
Fitbit SpO2 Kopen?
Hieronder zie je alle Fitbit Modellen die op dit moment te koop zijn en geschikt zijn om bloed zuurstofgehalte te meten: